Kivijalkamyymälän toiminta on päättynyt.

Kiitos kaikille asiakkaille kymmenestä ihanasta vuodesta!                  

                                       

Soft Donegal -merinoa löytyy taas,

siirry VERKKOKAUPPAAN

                                                                                                         

Lempi-langan lempeämpi matka villasta vyyhtiin

Lämmin kesätuuli uppoaa pehmeään ja kiiltävään villaan ja heiluttelee sitä puolelta toiselle kuin esitelläkseen, miten terveeltä ja hyvältä hieno villa näyttää. Villa kuuluu kainuunharmaslampaalle, joka pureskelee niityltä irti riuhtaisemaansa ruohoa. Nurmi on puhdasta ja maukasta, lampaalla hyvä olla. Täältä saa alkunsa Lempi-lanka, jonka on täysin kotimainen, luonnonläheinen, käsiähoitava ja kaunis käsityölanka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aulimaija pitää huolta lampaista

Lempin matka villasta vyyhtiin alkaa eteläsavolaiselta Laurilan tilalta, jossa Kainuunharmaat nauttivat elämästään Aulimaija Luukkosen hellässä hoidossa. Laurilan eläimet laiduntavat perinnebiotoopeilla – laitumia ei lannoiteta eikä myrkytetä – ja tekevät samalla tärkeää maisemanhoitotyötä. Eläinten hyvinvointi ja laadukas hoito on Aulimaijalle kunnia-asia.

Kainuunharmas on alkuperäinen suomalainen maatiaisrotu, joka meinasi jo kuolla sukupuuttoon, ennen kuin sen arvo vihdoin 1980-luvulla huomattiin jälleen. Aiemmin harmaata lammasta syrjittiin villan värin vuoksi. Kainuunharmas on kuitenkin sitkeä ja olosuhteisiin hyvin sopeutuva rotu, jonka emolampaat pitävät huolen karitsoistaan. Rodun tuntomerkkejä ovat musta pää, mustat jalat, mutta villa on yleensä harmaata, sen monissa sävyissä.

 

 

 

 

 

Ilu värjää langat käsin

 

Laurilan tilalla keritty villa kehrätään Pirtin kehräämössä, ja ne värjää Handun Ilona Korhonen Pukkilassa Itä-Uudellamaalla. Kehruuerät ovat uniikkeja, langan pohjaväri ja koostumus voi vaihdella. Ilu värjää langat käsin Lentävän Lapasen toiveiden mukaisesti ja vettä säästäen käsityöläiskäyttöön ihanteellisilla heikkohappoväreillä. Pehmeimmät langat kehrätään tummanharmaista villoista. Näin värjäys rasittaa mahdollisimman vähän ympäröivää luontoa.

 

Langassa on jäljellä käsiä hoitava lanoliini

Langoissa yhdistyvät maanläheisyys ja ylellisyys. Niiden hypistely ja neulominen on elämys niille, jotka kaipaavat vaihtoehtoa teollisesti tuotetuille ja voimakkaasti käsitellyille langoille.Langassa on jäljellä käsiä hoitavaa lanoliinia, mikä tekee neulomisesta vieläkin miellyttävämmän kokemuksen. Lanoliini hidastaa kosteuden haihtumista iholta muodostaen osittaisen kosteussuojan.Tämä auttaa ihoa säilyttämään oman luonnollisen kosteutensa.

 

Taina pakkaa ja myy langat neulekahvilassaan

 Lopulta langat päätyvät niiden kotiin, Järvenpäähän ja Lentävän Lapasen neulekahvilaan. Siellä kauniit vyyhdit ottaa vastaan langan suunnitellut Taina Schildt, joka sitoo lankoihin tuotesisällöstä kertovan vyötteen. Vyötteen päällä hymyilee kainuunharmaslammas, joka kertoo tuotteen syvistä juurista suomalaisuudessa: maatiaisrodusta, kulttuurimaisemasta, luonnonläheisyydestä, käsityöperinteestäja suomalaisesta työstä. Lempi on valmis lämmittämään myös sinua.

kuvat: Aulimaija Luukkonen ja Kaisla Rahkola

Neulekahvila Lentävä Lapanen logo

puh. 050 358 4556
info @ lentavalapanen.fi

Go to top